Co je Svačinet a jak vůbec vznikl?
U zrodu Svačinetu stála jedna zdánlivě nevinná konverzace s mou sestrou. Společně jsme si notovaly v nespokojenosti nad nedostatkem receptů výhradně na svačiny. Na svačiny, které si můžete vzít s sebou do práce, které sbalíte dětem do školní aktovky, na ty, které na vás čekají doma po příchodu z práce (protože jste si je připravili den předem! :-)) nebo ty, které poměrně jednoduše a rychle vyčarujete z několika surovin.
Problém jsme nenalezly ani tak v samotné přípravě svačinek, jako spíš v tom, že nevíme CO si připravit, že se nám často nedostává inspirace a že pořád točíme pár otřepaných „delikates“ typu chleba se šunkou. (Zde nutno podotknout, že nemám absolutně nic proti chlebu se šunkou, jen potřebuji občas v životě trochu více pestrosti. :-))
A právě při tomto žehrání nad neutěšitelnou situací na „trhu svačinových receptů“ padla z mých úst ta památná věta: „Udělám web s recepty pouze na svačiny!“. Sestra tento nápad okamžitě nadšeně schválila, asi hlavně proto, že netušila, že to myslím vážně. No já v tu chvíli vlastně také ne. Postupem času se ale tento nápad začal v mé hlavě zabydlovat a pak již nebylo daleko k jeho realizace. A tak začaly vznikat první svačiny na červeno-bílém kostkovaném ubrousku, které pak statečně pózovaly před mým objektivem.
A tak spatřil světlo světa SVAČINET - DATABÁZE SVAČINKOVÝCH RECEPTŮ.
Uvidíte sami, že některé svačinky lze považovat za zdravé, některé jsou trochu „hříšné“. Ve svých receptech nepoužívám bílý cukr ani bílou mouku, sladím např. stévíkem či různými sirupy. Jakou formu „lepidla“ (místo bílé mouky) a sladila použijete Vy, je čistě na vás.
Věřím, že si na webu vyberou jak „masožravci“ tak vegetariáni, lidé milující mléčné výrobky či pečivo, tak i ti s lepkovou či laktózovou intolerancí. Však ti z Vás, kteří určité potraviny či suroviny nechcete či nemůžete, sami nejlépe víte, čím si případné nežádoucí suroviny v mých receptech nahradit. K snazší orientaci jsem recepty rozdělila do jednotlivých kategorií.
Některé svačinky jsou tzv. rychlovky, jiné zaberou delší přípravu, v žádném případě po Vás ale nebudu chtít, abyste stáli hodiny u sporáku! 🙂 Co se týče množství použitých surovin – u některých receptů jsem toto uvedla, u některých mi to přišlo zbytečné a nechávám na každém, ať si poměry surovin upraví dle své chuti.
Mým záměrem je, aby Svačinet postupně rostl, budou tedy pravidelně přibývat nové recepty. Pokud i Vy máte nějaký super recept na svačinu a rádi byste ho sdíleli s ostatními, neváhejte a pošlete mi ho! Ty, které se mi zalíbí, ráda vytvořím, vyfotím a uveřejním na svém webu spolu s poděkováním autorovi.
Momentálně si také můžete zdarma stáhnout e-book \"První svačinky\" (můj vůbec první e-book svačinek) či zakoupit e-book receptů na svačinky inspirované létem a 25 svačinek pro chladnější pod/zimní dny.
Ať vám Svačinet slouží. 🙂
Vaše Katka